You are currently viewing Victor Denmark Junior 2019

Victor Denmark Junior 2019

Vorige week ben ik afgereisd naar Odense om eens te ervaren hoe het er bij de DANISA DENMARK OPEN 2019 aan toe gaat. Naast dit grote evenement vinden daar nog meerdere badminton events plaats, het Victor Denmark Para Badminton en Victor Denmark Junior.

Voor aanvang van het hoofdtoernooi is er nog voldoende tijd om en een mooie gelegenheid om kennis te maken met het Victor Denmark Junior toernooi. Een rondje langs de verschillende hallen viel me als eerste op hoe rustig het was. (Qua geluidsvolume). Overal werd er op het veld hard gewerkt op een hoog niveau. De energie zit in het badmintonspel, de ontspanning naast het veld. Door de rust/stilte, hoort je nu duidelijk of de shuttle goed wordt geslagen. Ik zie ook geen drukke coaches/ouders die aanwijzingen geven, want de regel is coachen doe je tijdens de 11 en tussen de games in.

Wat ook duidelijk opvalt, is dat elke speler op zijn eigen helft aangeeft of de bal in of uit is. Er is een teller aanwezig, maar die is geen scheidsrechters. Het aangeven of een shuttle in of uit is gebeurd op een eerlijke manier, eerlijk spelen is onderdeel van het spel hier. Zelden zie je dan ook discussies over een shuttle of deze in of uit is. Ik heb vernomen tijdens dit bezoek dat er slechts 1 of 2 keer een discussie was tijdens het toernooi.

Nadat je in alle hallen hebt rondgelopen, ben je ook overtuigd dat deze opzet, het spel en de spelers ten goede komt.

In de laatste hal komen we de Nederlandse nationale jeugdselectie U15 tegen. Deze zijn bezig met het spelen tegen de elite speler uit verschillende landen. De Nederlandse jeugdspelers doen hier veel ervaring op, maar het is voor de meeste een totaal andere wereld waar men in terecht is gekomen. Het zou goed zijn voor alle selectiespelers om deze ervaring al eerder op te doen. Ik zou zeggen volgende jaar ook de U13 jeugdselectie meenemen om hier speelervaring op te doen.

In deze laatste hal kom ik ook de coach/trainer van Højbjerg tegen, Michael Kjeldsen. Vele topspelers en talenten komen van zijn hand, zoals Peter Gade.  Højbjerg kan dan ook worden gezien als een talenten ontwikkelmachine in Denemarken. Niet alleen Michael zorgt hiervoor, maar een goed werkende organisatie heeft ervoor gezorgd dat deze club nu 800 leden heeft met 350 jeugdleden en nog steeds groeiend. Veel van deze jeugdleden kan men zien spelen in één van de hallen tijden het Victor Denmark Junior.

Na deze indrukken keer ik terug naar het DANISA DENMARK OPEN 2019. Wat een sfeer op het hoofdtoernooi, de hal was volledig uitverkocht en er is geen plekje meer vrij.  En dit voor een kwartfinale, ongelofelijk en wat een wedstrijden heb ik gezien. De wereldtop geeft een geweldige show weg in het badmintonland Denemarken.

 

Leave a Reply