You are currently viewing Verslag Bijscholing voetenwerk.

Verslag Bijscholing voetenwerk.

Op een regenachtige dag, zondag 6 oktober, kwamen we in allen vroegte aan bij het YONEX Experience Center te Aartselaar. We werden hier hartelijk ontvangen door Directeur YONEX Benelux Rik Moens. Na een korte rondleiding en wat uitleg waren de docenten van deze bijscholing en de V.B.O. klaar voor het ontvangen van de deelnemers voor deze dag. Als speler en als trainer ben je meteen onder de indruk van dit sportcentrum, echt geweldig. Zoals Rik Moens, YONEX Benelux, het ook uitlegt: “Als je badminton wilt spelen met het beste materiaal, dan moet je ook de beste omstandigheden creëren om badminton te spelen: het Yonex Experience center”. Tijdens deze bijscholing konden alle trainers verschillende rackets uitproberen en het verschil in type racket voelen. De racket specificaties zijn die dag d.m.v. een workshop uitgelegd.

We starten de dag met een korte introductie van onze docenten Thomas Wijers en Mark Caljouw. Mark zou vooral vertellen vanuit zijn spelersoogpunt en Thomas vanuit zijn coachings- oogpunt. Er werden 2 fragmenten bekeken van het voetenwerk van Mark, die niet juist waren en waardoor hij geblesseerd raakte tijdens de Belgium Open.

Thomas legde uit hoe BN kijkt naar het voetenwerk. BN heeft gekozen voor de opzet “Beweegcyclus”.

De beweegcyclus begint met : Start -> Approach -> Slaan -> Recovery.

Elk onderwerp wordt besproken van de beweegcyclus, maar vooral de splitstep heeft zeer goede discussies opgeleverd, waar elke trainer zijn kennis in kan verrijken. Zoals bijvoorbeeld :

  • hoe en waar zet je voeten neer.
  • het afzetten bij splitstep
  • voorkeursmotoriek (action type)
  • Kansberekening over slag
  • enz.

Na elk theoriedeel gaan de trainers onder begeleiding van Thomas en Mark de baan op om aan de slag te gaan met het besproken onderwerp. Na de lunch werd de workshop Materiaal kennis verzorgd door YONEX en Dave Macaré gaf een korte introductie over het onderwerp MINDSET en introduceerde het gelijknamig boek. Via de volgende link is het nog mogelijk dit boek te bestellen: https://www.online-badmintonwinkel.nl/product/mindset/

De middag werd vervolgd met filmmateriaal van de topwedstrijd tussen Mark en Viktor Axelsen, waar uiteraard het voetenwerk onder de loep werd genomen! Deelnemers werden in groepjes verdeeld en gingen zelf aan de slag, men moest een oplossing/trainersvorm maken om de volgende keer de problemen te voorkomen. Per groep werd dit uitgevoerd, geanalyseerd en besproken door Thomas, Mark en overige deelnemers. De dag werd door Thomas en Mark afgesloten met een rondje van bevindingen/belevingen van de deelnemers hoe men deze dag heeft ervaren.

Het was interessante bijscholing met veel (ruimte voor) discussies!

 

 

 

 

Leave a Reply