VBO-Orø opleidingsdag 1 (Badminton Specialist)

Voor het eerst in de geschiedenis van de V.B.O. zijn we gestart met een speciale opleidingstraject voor badmintontrainers. Niet een reguliere bijscholing, maar 6 lesdagen waarbij maximaal 6 trainers onder begeleiding van 2 tot soms 3 Orø docenten, zowel in eigenvaardigheid, kennis en training worden bijgeschoold. (en met badminton spelers )

Aan het begin van de eerste dag wordt aan de trainers de volgende vraag gesteld : “Wat is je visie over badminton en hoe vertaal je dat in je trainingen door”. Deze vraag levert een goede discussie op, maar vooral de bewustwording dat je je visie altijd en overal moet blijven volgen en blijven ontwikkelen.
Het onderwerp van vandaag is het voetenwerk, waarbij er eerst gepraat wordt over de voorspanning sprong / split-step. Een belangrijk onderdeel van het voetenwerk is de voorspanning sprong, maar wat maakt het zo belangrijk om een voorspanning sprong te doen, waarom ?

 

De voorspannings sprong hoort op juiste wijze gebruik te maken van de reflex van je spieren, dit geeft je het juiste start moment. Er zijn verschillende soorten spliststep zoals:  diagonaal, aanvallend en verdedigend. De positie en houding van de voorspannings sprong is hierdoor nooit hetzelfde.

De volgende vraag wordt gesteld: “wanneer het juiste tijdstip is om de voorspanningssprong te maken en hoe plaatst men de voeten“. Tijdstip wordt bepaald wanneer de shuttle wordt gepeeld door je tegenstander, op moment dat je tegenstander de shuttle raakt, wordt de voorspanningsprong uitgevoerd. Op de positie van je voeten zal je een afweging moeten maken waar de shuttle wordt gespeeld. Dit zul je als speler moeten leren lezen en een verwachting bepalen waar de shullte kan komen en waar hij niet zou kunnen komen.

Om dit zelf te ondervinden gaan de trainers de baan op, oefeningen om het voetenwerk en voorspannigns sprongs worden in 2-tallen uitgevoerd en eigenvaardigheid van de trainer zal op de proef gesteld worden.

Na de lunch komen de spelers van verschillende niveaus en gaan de baan op. Na een warming-up gaan de spelers een korte wedstrijd spelen. De trainers analyseren de spelers en maken en plan voor een training. Na de kennismaking trainers-spelers, gaan de trainers hard aan de slag met de spelers. Elke trainer heeft maximaal 2 spelers onder zijn hoedde. Niet alleen de trainer wordt van deze opleiding beter, maar vooral ook de speler krijgen een boost.

Na 3 uur aan de slag te zijn geweest met de spelers, gaan de spelers en trainers afzonderlijk evalueren. De trainers en docenten hebben deze dag als zeer positief ondervonden. Vooral de kleine opzet, waarbij iedereen aan het woord komt en vragen kan stellen, heeft een goed lerende effect voor alle deelnemers, docenten , spelers en de V.B.O..

Dank.

Geef een reactie